Mantelzorgwoning

logo
Zoeken
U bent hier: Home / Dorpenteams / Mantelzorgwoning

Mantelzorgwoning

Frou Altena voor deur woning
Dit is mevrouw Altena. Trots staat zij voor de voordeur van haar nieuwe huisje. Mevrouw Altena woont sinds een half jaar in een mantelzorgwoning in de achtertuin van haar dochter en schoonzoon.

Wanneer is er sprake van mantelzorg? 

Mantelzorgers zorgen langdurig, vrijwillig en onbetaald voor een partner, ouder, kind, vriend of een ander familielid. Zij geven die zorg omdat zij een persoonlijke band hebben met de persoon die ze verzorgen. 

Wat is een mantelzorgwoning? 

Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning bij of aan uw eigen huis. U kunt bijvoorbeeld een garage of tuinhuis verbouwen tot mantelzorgwoning. Maar het is ook mogelijk een kant-en-klare mantelzorgwoning te (laten) plaatsen of iets te (laten) bouwen. U mag zonder vergunning bij of aan uw huis laten bouwen. Met een aantal regels moet u rekening houden.

Regels voor het bouwen van een mantelzorgwoning 

Voor een mantelzorgwoning heeft u geen vergunning nodig. Maar er zijn wel een paar regels:  

  • Een mantelzorgwoning mag altijd in bestaande bebouwing, bijvoorbeeld een verbouwde garage. 
  • De mantelzorgwoning mag bewoond worden door maximaal twee personen, van wie minstens één persoon mantelzorg ontvangt of verleent. 
  • U moet de behoefte aan mantelzorg kunnen aantonen met een verklaring van uw huisarts, wijkverpleegkundige of een sociaal-medisch adviseur. Wij adviseren u deze verklaring aan te vragen vóórdat u gaat bouwen.  

Wordt er iets nieuws gebouwd of geplaatst?  

Dan moet u rekening houden met deze aanvullende zaken: 

  • U mag zonder vergunning een oppervlakte van maximaal 100m2 bebouwen. 
  • De mantelzorgwoning moet voldoen aan het besluit omgevingsrecht en het bouwbesluit. 
  • Als u geen mantelzorg meer verleent, mag de mantelzorgwoning niet langer gebruikt worden als woning. U hoeft de woning niet af te breken, maar u moet bijvoorbeeld wel de keuken en badkamer verwijderen.

Op omgevingsloket.nl kunt u zelf een vergunningscheck doen, om er achter te komen of u een vergunning nodig heeft. 

Praktische zaken  

  • De riolering en het gas, water en licht van de mantelzorgwoning worden meestal gekoppeld aan de bestaande woning.  
  • Een mantelzorgwoning is geen tweede woning en krijgt daarom over het algemeen geen apart huisnummer. Wilt u toch een huisnummer voor de mantelzorgwoning? Bespreek dit dan met de gemeente. 
  • Houd er rekening mee dat door de mantelzorgwoning de WOZ waarde van uw woning kan veranderen. 

Wilt u een mantelzorgwoning bouwen? 

Als u de mogelijkheden tot het bouwen of plaatsen van een mantelzorgwoning wilt laten onderzoeken, kan dit via en gesprek met het Dorpenteam. Ook kunt u informatie vragen bij uw gemeente. 

Hoe bereikt u het Dorpenteam? 

U kunt het Dorpenteam bereiken via de gemeente. Bel 14 0511 of vul het contactformulier in. Een medewerker van het team neemt dan contact met u op.